Jan
21

Rozhovor s Chloe o unschoolingu

Rozhovor s Chloe o unschoolingu

Volám sa Chloe Anne Spinnanger a sama sa vzdelávam od deviatich rokov. Miesto školy a domácich úloh trávim čas robením iných vecí.

Namiesto telocviku som každý deň jazdila na bicykli s mojimi bratmi a priateľmi, chodila som do lesa s mojím otcom a psom. Namiesto hodín angličtiny som čítala Jacka Londona a Anna Rice a Shakespeara (a mnoho ďalších), a keď som mala 12, napísala som dvesto stranový dobrodružný román s postavami založenými na mojich priateľoch. Potom som si zohnala výtlačok knihy Trh pre detského spisovateľa a ilustrátorov a naučila som sa ako redigovať a vydať knihu. Namiesto prírodopisu som sa pravidelne pozerala na Lovca krokodílov, čítala som Pôvod druhov a mnoho zoologických kníh z knižnice, a potom som chodila von a hľadala žaby, jašterice, korytnačky a hady, naučila som sa, ako ich identifikovať a kde žijú. Mala som čas na množstvo „mimoškolských aktivít“ ako je dobrovoľná práca v knižnici, jazdenie na koňoch, bojové umenia, trénovanie môjho psa, farbenie tričiek, chodenie na hudobné festivaly, do múzeí alebo len hrať sa alebo plávať v parku.

Teraz som už dospelá, ale stále sa cítim ako dieťa a ako unschooler, pretože moje učenie sa nezastavilo, keď som vyšla zo školy. Učím sa neustále, neustále vyhľadávam veci, ktoré chcem poznať, čo chcem robiť a ako môžem zmeniť svet k lepšiemu. Unschooling zo mňa urobil toho, kto dnes som, som unschoolerom na celý život.

Kedy sa z teba stal unschooler?

Oficiálne vo štvrtej triede, uvedomila som si to asi v dvanástich.

Ako dlho si unschoolerom?

10 rokov.

** Koľko máš rokov?**

20.

Máš nejakých súrodencov? Ak áno, sú tiež unschoolermi?

Áno, mám dvoch mladších bratov, ktorí nikdy neboli v škole.

Ak unschooling zvolili tvoji rodičia, vieš, prečo sa tak rozhodli?

V tú dobu som bola príliš zaneprázdnená užívaním si života, ako aby som sa zaujímala o motívy mojich rodičov, ale viem, že ich rozhodnutie bolo veľmi ovplyvnené ostatnými miestnymi rodinami, ktoré svoje deti tiež odškolili.

Ak si sa rozhodla skončiť so školou, čo ťa k tomu viedlo a aké to bolo (čo na to hovorili tvoji rodičia, priatelia, učitelia atď)? Čomu všetkému si musela čeliť a ako si to prekonala?.

Konečné rozhodnutie urobili moji rodičia, ale ja som s tým súhlasila! Mala som šťastie, že som končila so školou v tom istom roku ako moji dvaja najlepší priatelia, ktorých rodičia sa rozhodli rovnako. Takže som sa toho neobávala, nemohla som sa dočkať.

Pamätám si, ako som bola šťastná, že idem na letné prázdniny a už nikdy sa nemusím vracať. Povedala som to všetkým mojim učiteľom, ich reakciu si bohužiaľ už nepamätám.

Čo je podľa teba najlepšia vec na unschoolingu?

Najlepšia vec na unschoolingu je sloboda! Sloboda mysle: sloboda čítať čo chceš, robiť to čo miluješ, kamarátiť sa s kým chceš, ísť za svojimi snami, a všetko spochybňovať. Sloboda tvojho vlastného času, nasledovať to, čo chceš. Sloboda mať možnosť žiť v reálnom svete, namiesto toho sa na to len pripravovať.

Čo je podľa teba najhoršia (alebo najťažšia) vec na unschoolingu?

Pravdepodobne ignorancia a zabednenosť ostatných ľudí. V škole sme veľmi dobre vytrénovaní veriť tomu, že sa nemôžeme učiť a byť úspešní bez nej a je ťažké povedať ľuďom, ktorí takto rozmýšľajú, že do školy nechodíte.

Rozhodla si sa ísť na vysokú školu? Ak áno, mohla by si to popísať?

Na vysokú školu som chodila dva roky a nedávno som si dala jeden semester pauzu. Len som to chcela zo zvedavosti vyskúšať. Bola som z toho veľmi nadšená, väčšina predmetov ma bavila.

Rozhodla si sa neísť na vysokú školu? Ak áno, čo si sa rozhodla robiť namiesto toho?

V túto chvíľu sa rozhodujem, čo chcem so svojím životom robiť. Nepovažujem vysokú školu za jedinú možnosť ako dosiahnuť šťastný a úspešný život. Ak sa rozhodnem byť učiteľkou angličtiny alebo zoológom, potom sa na vysokú vrátim. Ak sa rozhodnem byť spisovateľom, cestovateľom alebo farmárom, nebudem ju potrebovať.

Zarábaš v súčasnej dobe nejakým spôsobom peniaze?

Teraz pracujem v rodinnom podniku môjho priateľa, kde zabezpečujeme catering. Je to veľká zábava!

Kde všade si už pracovala?

V dvanástich rokoch som pracovala ako dobrovoľník na konskej farme. Bola to náročná a dlhá práca, ale milovala som to. Naučila som sa o práci a tiež o venovaní starostlivosti, jazdenie a trénovanie koní. Ak by som chodila do školy, nemala by som na to toľko času.

V šestnástich som pracovala vo zverimexe, kde som strávila dva roky a kde som si našla celoživotných priateľov. Mohla som pracovať oveľa dlhšie než ostatní stredoškoláci. Potom, čo tento zverimex zavreli, som pracovala v Petsmarte, kde som trénovala a starala sa o psov, ale s tým som skoro skončila, pretože som neznášala, že som musela nosiť farebné ponožky a hovoriť naučený scenár každému zákazníkovi.

Posledné dva roky som pracovala ako servírka, spoločne s mnohými ďalšími pozíciami v reštauráciách, čo je trochu hektické, ale dobre platené a občas zábavné!

Našla si si prácu, ktorá je naplňujúca a ktorá ťa baví?

Áno. Vďaka mojim pracovným skúsenostiam viem, ako je pre mňa dôležité mať prácu, ktorá ma naozaj baví, niečo, čomu sa môžem oddať.

Myslíš, že mal unschooling vplyv na to, ako je ťažké alebo ľahké nájsť si prácu alebo zarábať peniaze?

Nikdy sa mi nestalo, že by potenciálny zamestnávateľ mal problémy s tým, že nechodím na strednú školu. A keď som bola mladšia, mala som obrovskú výhodu, že som mohla pracovať vo všedné dni, zatiaľ čo stredoškoláci mohli len cez víkend.

Máš pocit, že mal unschooling vplyv na to, akým spôsobom ťa priťahuje zarábanie peňazí?

Unschooling ma naučil byť sebamotivovanou a robiť to, čo ma robí šťastnou. Nikdy mi nikto nehovoril, že práca nemá byť zábavná a tak som vyhľadávala len takú prácu, ktorá ma bavila.

Aký vplyv mal podľa teba unschooling na tvoj život?

Neviem si predstaviť, aká by som bola, keby som chodila do školy! Viem, že by som bola menej vyspelá, kvôli partiám atď. Vďaka unschoolingu som sa nemusela snažiť na niekoho zapôsobiť a kamarátila som sa s kým som chcela.

Viem, že by som toľko nečítala. Moja túžba po čítaní by bola pridusená tým, že by ma nútili čítať veci, ktoré som si sama nevybrala, a tým, že by som nemala toľko času čítať to, čo ma naozaj zaujíma, kvôli šiestim a viac hodinám strávených v škole a nad domácimi úlohami. Nebola by som tak nezávislá pri hľadaní vecí, ktoré ma zaujímajú.

Toľko by som nespochybňovala autority, alebo vôbec.

Ak by si sa mohla vrátiť v čase, je niečo čo by si na svojej vzdelávacej ceste zmenila?

Pokračovala by som s baletom, ktorý som vzdala, keď som mal 13, pretože som videla, že ostatné dievčatá to robila od mala, a ja nie. Ale balet mám veľmi rada a prajem si, aby som s tým neprestala.

Ak budeš mať deti zvolíš pre ne unschooling?

Áno, nemôžem sa dočkať, až budem takto svoje deti niekedy vychovávať! Je to jedna z vecí, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá.

Čo by si poradila stredoškolákom, ktorí chcú skončiť so školou?

Prečítajte si Teenage Liberation Handbook od Grace Llewellyn!! Je to inšpirujúce a zábavné a plné zdrojov! Dá vám to informácie, aby ste vedeli, čo robíte a tiež vám to dá istotu to urobiť.

Čo by si poradila niekomu, kto sa rozhoduje neísť alebo odísť z vysokej školy?

Choďte za svojimi snami! Čo milujete najviac? Čo by ste mohli robiť celý život každý deň, čo by vás urobilo šťastnými? Robte to! A ak je vysoká škola k tomu potrebná, choďte, ak nie, nechoďte!

Čo by si poradila rodičom, ktorí praktizujú alebo sa zaujímajú o unschooling?

Tiež si prečítajte Teenage Liberation Handbook, je to napísané pre mladých, ale je to úžasná kniha aj pre rodičov. Tiež skúste Dumbing Us Down od Johna Taylora Gatta. Choďte na nejaké konferencie, spoznajte nejakých miestnych unschoolerov (pretože ich je viac, než si myslíte!). Premýšľajte o svojich vlastných hodnotách, v aké osobnosti si prajete, aby vaše deti vyrástli? V nezávislých, sebariadených mysliteľov s láskou k učeniu? Najprv sa o tom čo najviac naučte.

Chcela by si ešte o niečom hovoriť alebo niečo pridať?

Som navždy vďačná svojej matke, za to, že vo mňa a v mojich bratov vždy verila, za to, že nás vzdelávala tak, ako by škola nikdy nemohla, a za to, že nám ukázala, o čom je život. Môžem len dúfať, že budem niekedy tiež taká.

 

Ak si tiež myslíte, že klasická škola nie je ideálnym riešením pre naše deti a chcete vedieť viac o unschooling-u, pridajte sa do našej skupiny na Facebook alebo sa prihláste do nášho NEWSLETTER-a. Poznáme reálne riešenie vzdelávania pre 21. storočie.

 

Idzie Desmarais